ARTICLE BY EXPERT 

APA ITU HALAL?

Daripada Abu Abdullah al-Nu’man ibn Basyir r.a. beliau berkata: Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya perkara yang halal itu terang jelas, dan sesungguhnya perkara yang haram itu terang jelas, dan di antara kedua perkara tersebut ada perkara-perkara syubhat yang kesamaran yang kebanyakan orang tidak mengetahuinya. Barangsiapa yang menjaga perkara syubhat makasesungguhnya dia telah membersihkan agamanya dan maruah dirinya. Dan barangsiapa yang terjatuh dalam perkara syubhat, maka dia telah jatuh dalam perkara haram, umpama seorang pengembala yang mengembala di sekeliling kawasan larangan, dibimbangi dia akan menceroboh masuk ke dalamnya. Ketahuilah bahawa setiap raja ada sempadan dan sesungguhnya sempadan Allah itu ialah perkara-perkara yang diharamkanNya. Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul darah, yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad. Ketahuilah ia adalah hati.

Print

Direktori Halal

Apabila kita menyebut tentang status “makanan dan minuman halal”, ia secara tidak langsung akan berkait rapat dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Status halal untuk produk makanan, minuman dan premis makanan kini menjadi keutamaan di kalangan pengguna di Malaysia. Begitu juga dengan produk kosmetik dan servis seperti perkhidmatan logistik. Namun masih ada segelintir pengguna yang tetap ragu-ragu terhadap status halal sesuatu produk dan tidak mengetahui cara untuk mengenalpasti kesahihan status halal tersebut. Tidak kurang juga dengan mereka yang langsung tidak ambil peduli terhadap perkara itu.
Bagaimana caranya untuk kita mengetahui status halal sesuatu produk atau premis makanan? Sebagai sebuah institusi yang menguruskan pensijilan halal untuk produk di pasaran Malaysia, JAKIM terus berinovasi untuk memudahkan pengguna dan pengeluar. Salah satunya ialah kehadiran laman web yang mana caranya ialah dengan membuat semakan status halal secara atas talian (online) menggunakan komputer atau di aplikasi telefon pintar MyJakim. Semakan dapat dibuat dengan mudah dan pantas dengan hanya melayari bahagian Direktori Halal di portal rasmi Halal Malaysia. Melalui laman web ini, anda dapat dengan mudah memeriksa sama ada produk yang anda gunakan telah didaftarkan oleh JAKIM atau menggunakan label JAKIM palsu.
Pengguna bukan sahaja dapat mengetahui produk dan syarikat yang mempunyai sijil Halal yang aktif, tetapi juga boleh membuat semakan terhadap produk atau syarikat mana yang telah digantung dan ditarik balik sijil Halal mereka atas sebab-sebab tertentu. Begitu juga apabila wujud isu-isu berkaitan sijil halal sesuatu produk atau syarikat, pengguna boleh mengetahui kesahihannya secara langsung dengan melayari Direktori Halal tanpa hanya bersandarkan kepada khabar angin atau berita “viral” semata-mata. Contohnya adalah seperti isu coklat Cadburry dan boba yang pernah viral suatu ketika dahulu.
Pengguna tidak perlu khuatir terhadap kesahihan status halal yang diperolehi daripada Direktori Halal JAKIM kerana maklumat tersebut sentiasa dikemaskini. Maklumat yang dipaparkan adalah terkini dan sahih. Jadi, para pengguna juga haruslah mempunyai kesedaran dan rasa tanggungjawab untuk memeriksa dahulu kesahihan sesuatu berita sebelum disebarkan kepada orang ramai dan menjadi “viral”. Secara tidak langsung, ia akan mengawal penyebaran berita yang tidak tepat dan mengelakkan syarikat yang terbabit mengalami kerugian akibat maklumat palsu.
Begitu juga apabila kita membeli produk dan barangan dari luar negara ataupun sedang melancong. Direktori Halal tersebut dapat membantu kerana ia menyenaraikan logo Halal Malaysia yang melibatkan 45 buah negara.
Langkah-langkah untuk membuat semakan secara atas talian adalah seperti berikut:
1. Akses laman web http://www.halal.gov.my/v4/ dan taip “direktori” di ruangan “Semak Status Halal”. Laman akan memaparkan ruangan untuk direktori (Direktori Halal Malaysia).

2. Di bahagian carian, anda harus memilih negeri dan kategori. Kategori atau skim yang boleh dipilih adalah seperti berikut:
a. Barang Gunaan
b. Farmaseutikal
c. International
d. Kosmetik dan Dandanan Diri
e. Premis Makanan
f. Logistik
g. Produk Makanan / Minuman / Makanan Tambahan
h. Rumah Sembelihan
i. Barang Gunaan – Tulang, Kulit dan Bulu Haiwan
j. Pengilangan Kontrak / “Original Equipment Manufacturing” (OEM)
k. Barang Gunaan – Pembungkusan
l. Barang Gunaan – Peralatan Perubatan

Print

Ujian Keberkesanan Disinfektan (Disinfectant) & Pembersih Tangan (Hand Sanitizer)

Lambakan produk disinfektan dan pembersih tangan di pasaran semakin banyak terutamanya pada musim Covid-19 ini.  Produk disinfektan dan pembersih Tangan ini pula dihasilkan dari pelbagai sumber selain daripada bahan utamanya, alcohol. Sebenarnya, jika anda melihat label beberapa disinfektan yang popular, ia mengatakan, “membunuh 99.9% bakteria dan virus.” Tuntutan serupa dibuat untuk produk disinfektan yang digunakan untuk membersihkan hospital, kilang, kawasan penyediaan makanan dan makmal. Tetapi bagaimana tuntutan ini disahkan? Bagaimana anda tahu sejauh mana keberkesanan produk ini?

Ujian Keberkesanan Disinfektan dan Pembersih Tangan dilakukan untuk menunjukkan bahawa produk yang digunakan pada permukaan di kawasan pembuatan, tangan, rumah tangga, hospital dan perniagaan komersial, dan kemudahan lain berkesan dalam penyahaktifan atau penyingkiran mikroorganisma bakteria, virus dan sebagainya.

Makmal Unipeq dapat menguji produk anda menggunakan protokol Standard Eropah, EN 1040. Protokol ini diterima secara universal untuk menguji keberkesanan pembasmian kuman seperti Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus dan Escherichia. Makmal Unipeq dapat menguji pebagai jenis bakteria dan kulat seperti Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Aspergillus brasiliensis, Salmonella typhimurium, Listeria monocytogenese, Bacillus cereus, Clostridium perfringens & Klebsiella aerogenes.

Makmal Unipeq telah diakreditasi dengan ISO / IEC 17025 oleh Standard Malaysia untuk perkhidmatan berkualiti tinggi kami, termasuk perkhidmatan ujian makmal kimia, mikrobiologi, air dan juga halal analisis

Hubungi kami hari ini untuk sebarang pertanyaan mengenai perkhidmatan Ujian keberkesanan tangan dan pembasmi kuman kami atau perkhidmatan analisis yang lain.

 

Print

Copyright © 2017-2018. www.unipeq.com.my. All rights reserved